Tongariro: Access 14 run, Access 13 run

(19.-20.10.2009)

Tongariro-joki laskee samannimisen tulivuoren rinteiltä kohti koillista keskellä pohjoissaarta. Joessa on ainakin neljä usein melottua osuutta, joista melomme kaksi: access 14 ja access 13. Osuudet ovat helpohkoja, varsinkin kun muutama poutapäivä pitää vesimäärän melko vähäisenä. Opaskirjassa luokitus näille osuuksille on III-IV. Joki muistuttaa hieman Norjan kävijöille tuttua Jorin alaosaa tai ala-Follaa. Molempiin päiviin mahtuu kuitenkin myös muutama sopivasti haastava paikka: Erityisen huomion saa tiistaiaamun yritys Waihohonu-joella, joka päättyy puolen kilometrin melonnan jälkeen, koska kanjoni on täynnä puita. Kosket sinänsä ovat helppoja eikä luokitus yllä kuin III:een, mutta jokeen sortuneet penkat ja veteen kaatuneet puut eivät varsinaisesti houkuttele jatkamaan.

Joella olemme tämän viikon ajan neljän hengen porukalla. Tom ja Kaz ovat tasmanialainen pariskunta, joihin tutustuin Bliss-stickin kajakkitehtaalla. Frazer on USA:sta, ja häneen törmäsin pysähtyessäni Kaituna-joen rannalla pari viikkoa aiemmin.

Melonnan lisäksi tulee Tongariro-joella harjoitettua myös muuta liikuntaa: Vaikka tie kulkee melko lähellä jokea, on joelle ja joelta pääseminen usein melkoisen vaivan takana. Joki kulkee syvässä kanjonissa, jonne kiipeäminen vaatii oman aikansa ja vaivansa. Kajakkeja ja joskus melojiakin lasketaan ja nostetaan ylös ja alas rinteitä köysien avulla, eikä tiheä viidakkomainen kasvillisuus varsinaisesti helpota asiaa. Shortsi-pellet älkööt vaivautuko. Ja pilli on hyvä varuste kun ei näkyvyys riitä!


............ , . , . .Frazer Waihonohu-joella

Ei kommentteja: